Truskawka – samo zdrowie

Truskawka – samo zdrowie

Początek czerwca to okres, gdy pierwsze truskawki można kupić wszędzie, w sklepach i na straganach. I warto: to owoce nie tylko smaczne, ale wyjątkowo korzystne dla zdrowia.

Bardzo popularne od XVIII wieku, znane były już antycznym Rzymianom i zbierane u podnóża Alp. Starożytni wierzyli, że truskawki to zastygłe łzy bogini Wenus, opłakującej zmarłego kochanka, Adonisa. Truskawki takie, jakie dziś znamy, powstały w wyniku skrzyżowania kilku odmian europejskich z amerykańską, natomiast te cenione przez starożytnych można utożsamić z dzisiejszymi poziomkami – również obfitującymi w cenne witaminy.

Z prozdrowotnego działania truskawek zdawała sobie sprawę już medycyna ludowa: stosowano je w chorobach skórnych i grzybicy. Dziś wiemy, że truskawki mają dużo więcej zalet, a lista witamin i składników odżywczych w nich zawartych jest naprawdę imponująca: owoce mają nawet właściwości antynowotworowe!
Zacznijmy jednak od początku.  Po pierwsze, truskawki mają w sobie więcej witaminy C niż wszystkie cytrusy. Wystarczy zjeść niewielką miseczkę tych owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu – w sezonie często jemy kilkakrotnie więcej, co pozwala pokryć ewentualne niedobory i uchronić się przed ryzykiem anemii lub osteoporozy.
Ponadto każda truskawka to spora dawka witamin: A, B1, B2, B3 które wpływają m.in. na poprawę wzroku i PP, która odpowiada za dotlenienie krwi i zapobiega zakrzepicy. Owoce zawierają też magnez (który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego), żelazo (zapobiega niedokrwistości, szczególnie w okresie ciąży, dlatego lekarze zalecają ciężarnym spożywanie dużych ilości truskawek), wapń (pomaga uniknąć osteoporozy, wzmacnia kości i zęby), fosfor (wpływa dobrze na funkcjonowanie mięśni i serca) i mangan (którego niedobór może powodować zapalenie stawów).

Dzięki tym wszystkim makro- i mikroelementom zawartym w owocach, truskawki wspomagają też leczenie reumatyzmu i artretyzmu. Obniżają kwasowość moczu, więc polecane są w leczeniu wątroby i nerek, również przy obecności kamieni moczowych i żółciowych.
To jednak nie wszystko: mało kto wie, że truskawki zapobiegają powstawaniu kamienia na zębach i nawet mają właściwości wybielające! Oczyszczają też jamę ustną, a dzięki właściwościom antybakteryjnym leczą zapalenie dziąseł i usuwają toksyny z układu krwionośnego. Pektyny natomiast oczyszczają jelita i poprawiają florę bakteryjną.
Liczne zalety truskawek odkrył też przemysł kosmetyczny, produkując wybielające toniki i leki przeciw oparzeniom słonecznym na bazie tych owoców.
Mimo tych wszystkich zalet, trzeba pamiętać o tym, że truskawki zawierają sporo cukru – w cięższych przypadkach cukrzycy spożywanie większych ilości tych owoców jest zakazane. Sezon na truskawki trwa dość krótko, bo tylko kilka tygodni – nie zwlekajmy więc, tylko kupujmy je, póki jeszcze można.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*