Głodówka – zdrowa czy nie?

Wiele się słyszy o głodówkach, a zdania na jej temat są bardzo podzielone. Jedni uważają, że ma ona wyłącznie zalety, inni natomiast dostrzegają w niej duże wady. Zadaniem głodówki jest naturalne oczyszczenie organizmu z toksyn, ale często jest stosowana jako szybki sposób na utratę wagi. Jest to metoda stosowana w medycynie niekonwencjonalnej i polega na całkowitym zaprzestaniu spożywania pokarmu. Jedyne co dostarczamy organizmowi, to płyny – głównie woda mineralna i niesłodzone herbaty ziołowe. Oczyszczanie organizmu następuje jednak tylko i wyłącznie na poziomie układu pokarmowego.

Stanowisko medycyny w tej sprawie jest jednoznaczne – metoda nie jest korzystna dla naszego organizmu, a niewłaściwie przeprowadzona może pogorszyć stan naszego zdrowia, a w skrajnych przypadkach może spowodować nawet śmierć. W czasie głodówki obniża się ciśnienie krwi i poziom cukru, zmniejsza się aktywność nerek, a wątroba jest zmuszona do wzmożonej pracy. Z medycznego punktu widzenia, powinno się ją stosować tylko i wyłącznie przed i po niektórych zabiegach operacyjnych lub przed niektórymi badaniami.

Jak głodówka wpływa na organizm?

W początkowej fazie głodówki spalany jest zapas glikogenu w wątrobie i mięśniach. Następnym etapem jest spalanie tłuszczu i białka. W przypadku długiej głodówki dochodzi do spalania aminokwasów zawartych w tkance mięśniowej i białek krwi. W takim stanie występuje duże prawdopodobieństwo, że poziom cukru w organizmie spadnie poniżej normy (hipoglikemia), pojawia się również zwiększone stężenie kwasów tłuszczowych we krwi, co może doprowadzić do pojawienia się kwasicy ketonowej. Skutkiem zakwaszonego organizmu są:

  • bóle głowy
  • uczucie zmęczenia
  • apatia
  • zaburzenia w przemianie materii

Perystaltyka jelit również zwalnia, co wpływa na zwiększone wchłanianie szkodliwych substancji w jelitach. Długotrwałe stosowanie głodówek może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za wchłanianie. Przywrócenie prawidłowego funkcjonowania po takiej „kuracji” nie jest zbyt proste, ale też nie niemożliwe do wykonania. U chorych na cukrzycę głodzenie się może doprowadzić do śpiączki ketonowej.

Przygotowanie do głodówki

Nie można rozpocząć głodówki z dnia na dzień, ponieważ może to mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Należy się do niej skrupulatnie przygotować. Musimy przyzwyczaić organizm do mniejszej ilości przyjmowanych kalorii i zmniejszać ich dawkę z tygodnia na tydzień. Siedem dni poprzedzających start głodówki, to tydzień specjalnej diety, która opiera się na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Można też pić soki warzywne i owocowe, ale tylko takie, które sami wyciśniemy.

W czasie głodówki dozwolona jest tylko woda mineralna i herbaty ziołowe bez cukru.

Odpowiednie przygotowania przed postem pomogą nam uchronić się przed przykrymi dolegliwościami, ale nie zagwarantują w 100%, że nie doznamy żadnego uszczerbku na zdrowiu. Głodówka może się sprawdzić jako kuracja oczyszczająca, ale tylko pod warunkiem, że nie trwa dłużej jak 2 dni. Faktem jest, że pozwala na schudnięcie, ale nie zapewnia to trwałych efektów. Po zakończeniu postu kilogramy wrócą, ponieważ spadek wagi nie był spowodowany utratą tłuszczu, tylko wody, która uzupełnia się w trybie błyskawicznym.

Aby faktycznie schudnąć, potrzebujemy wielu wyrzeczeń i cierpliwości. Żadna drakońska dieta nie zapewni nam trwałych rezultatów, więc jeśli chcemy wyglądać szczuplej, konieczna będzie zmiana nawyków żywieniowych i to na stałe.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*