Czy pleśń jest szkodliwa?

Pleśń to potoczna nazwa dla saprofitycznych grzybów, których grzybnia rozwija się w różnych związkach organicznych. Niektóre z pleśni, tzw. pleśnie szlachetne, stosuje się w technologii żywności w celu, np. wzbogacenia smaku niektórych serów. Pleśnie stosuje się także w medycynie przy produkcji leków, np. antybiotyków. Większość pleśni wytwarza bardzo niebezpieczne i trujące mykotoksyny, szkodliwe szczególnie dla małych dzieci. Każdy produkt zaatakowany przez pleśń należy wyrzucić, nie należy odkrajać zainfekowanego pleśnią kawałka. To, że odkroimy spleśniałą część, nie znaczy, że reszta, np. pomidora, chleba itp. nie jest zepsuta. Zepsutego jedzenia nie wolno podawać zwierzętom, ponieważ może im zaszkodzić w takim samym stopniu jak sobie. Pleśń może odkładać się w ich organizmach, więc, np. mleko wytworzone przez krowę, która uprzednio zjadła zepsute jedzenie, również będzie skażone pleśnią.

Pleśń rozwija się nie tylko na produktach żywnościowych, może się pojawić również na ścianach w mieszkaniach oraz jesienią w liściach leżących na ziemi. Wystarczy podmuch wiatru, by zarodniki znalazły się w powietrzu, którym oddychamy. Pleśń rozwija się w miejscach wilgotnych i ciepłych, więc miejsca, w których przechowujemy żywność, powinny być suche i chłodne. Oczywiście, mała ilość grzybów na pewno nas nie zabije, jednak ciągłe przyjmowanie pleśni na jedzeniu, czy z powietrza, powoli zacznie wpływać na stan naszego zdrowia.

Wiele rodzajów pleśni to alergeny, jednak często bardzo trudno jest rozpoznać uczulenie na alergeny grzybów. Objawy alergii ujawniają się powoli i często są grypopodobne, a testy dla alergików nie zawsze bywają miarodajne. Najlepiej więc unikać miejsc wysoce zawilgoconych, nie pozwalać dzieciom na zabawę w jesiennych liściach i nie przebywać w pomieszczeniach, gdzie na ścianach znajduje się pleśń. Dodatkowo pleśń może doprowadzić do niestrawności i biegunek, a oprócz tego może także wywoływać dużo gorsze schorzenia i choroby. Jeśli zdarzy nam się zjeść produkt z dużą dawką trujących mykotoksyn, możemy nabawić się zmian w kanalikach żółciowych, zwyrodnień wątroby, krwawych wybroczyn, martwicy, a nawet raka wątroby. Prawdą jest też, że mykotoksyny oddziałują na cały organizm człowieka i tak naprawdę nie znamy wszystkich możliwych szkód, które mogą wywołać.

Jak walczyć z pleśnią?

Z pleśnią należy bezwzględnie walczyć. Przede wszystkim, trzeba wietrzyć często mieszkanie, zamiast hodowania roślin liściastych lepiej zająć się kaktusami, gdyż w nadgniłych liściach też często rozwijają się grzyby pleśniowe. Myjmy i wycierajmy do sucha podłogi, usprawnijmy wentylację w kuchni i łazience. Natomiast, jeśli chodzi o produkty żywnościowe, to starajmy się dbać o to, by warzywa i owoce nie leżały „na kupie”, ponieważ wtedy z jednego nadgniłego i spleśniałego produktu, zarodniki mogą się przenieść na resztę. Nie trzymajmy chleba w workach foliowych, bo kumulują one ciepło i wilgoć i sprawiają, że szybciej się psuje i traci smak.

Wszelkiego rodzaju pleśnie są bardzo szkodliwe i należy ich unikać jak ognia. Każdy produkt, który zaatakowała, należy wyrzucić, a miejsce, w którym był przechowywany dokładnie umyć. Wilgotne pomieszczenia, do których dostała się pleśń, należy dobrze wysuszyć, zainfekowane miejsce potraktować preparatem grzybobójczym, a następnie porządnie wywietrzyć. Jeżeli pleśń powróci, będzie trzeba zastosować bardziej radykalne metody. Pamiętajmy, że pleśń jest bardzo szkodliwa dla małych dzieci i zwierząt domowych, dlatego nie wolno ich narażać na kontakt z nią.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*